Å bytte browser

Så jeg klagde som vanlig over den sinnssyke tregheten til Firefox til Kent-Vegard over MSN, og han foreslo at jeg burde prøve Opera, siden den rendrer kjappest av alt, og er den browseren han bruker for tiden. Skeptisk over å ha brent meg tidligere, hentet jeg ned nyeste versjon Speed Dial-funksjonen (som gir deg kjapp tilgang til ni ofte brukte websider hver gang du åpner en ny fane), var jeg nesten frelst. Men så begynte jeg å bruke den … Noe som inspirerte denne bloggen, hvor jeg tar for meg plussene og minusene til de tre mest brukte nettleserne i Mac OS X.

Firefox
+ Adblock er fantastisk.
+ Verktøylinja tar mindre plass på skjermen.
+ Gode shortcuts, Alt+Cmd+piltast høyre og venstre går til fanen til høyre eller venstre
+ Cmd+piltast opp og ned tar meg øverst eller nederst på sida
+ Angre lukking av faner!

– Ugudelig treg til å rendre. Prøver jeg å åpne en bønsj med sider i faner henger browseren seg gjerne til den er ferdig med å rendre ferdig alle sidene jeg har åpnet, før jeg får gjøre noe som helst i den aktive fanen igjen, og det inkluderer å scrolle siden opp og ned eller trykke på linker
– «Lukk fane»-snarveitasten burde lukke et vindu hvis det er den eneste fanen der
– Noen ganger merker ikke FF at jeg bytter fane, og scroller heller den forrige jeg hadde aktiv med mindre jeg klikker et sted på siden først

Opera
+ Rendrer dritkjapt i forhold til Firefox
+ Den nye Speed Dial-greia er hendig
+ «Lukk fane»-snarveitasten lukker et vindu hvis det er den eneste fanen der

– Hvis jeg har åpnet mange nye faner og er ferdig med å lese en, når jeg lukker den havner jeg på forrige aktive fane, hvor Firefox heller går til den direkte til høyre hvis det er en der, ellers den til venstre. Med andre ord, hvis jeg har åpnet fem nyhetssaker fra f.eks Dagbladet, må jeg velge hver fane manuelt istedenfor at neste uleste dukker opp automatisk
– «Åpne i ny fane i bakgrunnen» krever at man holder nede Shift i tillegg til Cmd når man klikker en link
– Neste/forrige fane kan ikke velges med Shift/Alt/Cmd+piltast, men krever Alt+Tab, evt Alt+Shift+Tab for forrige fane
– Kan ikke legge Google Reader-notifikasjon i statuslinja
– Innebygd ubrukelig torrentklient
– Unødvendig integrert e-postklient
– Unødvendig integrert og ubrukelig IRC-klient
– Muser man over en fane, viser Opera en forhåndsvisning av innholdet. What? Og man kan ikke skru det av!
– Merkelig funksjon som gjør at hvis man trykker Space nederst på en side, laster Opera inn «neste nye tråd» hvis du er på et forum eller visse andre sider. Akkurat denne funksjonen funker bra på Google for å gå til neste side med resultater, men er ellers super-irriterende fordi jeg ofte trykker Space for å komme nederst på siden, da Cmd+pil ned (to taster som er veldig nære hverandre) ikke funker, og Opera krever at man trykker Function (Fn)+piltast for Pg Dn/Pg Up/Home/End, men Fn er på motsatt side av tastaturet, og kan ikke rekkes med én hånd
– Har Content Blocker, men kan ikke blokkere iFrames
– «Skikkelig» AdBlock finnes, men kun på Windows
– Opera er ikke støttet av Google Docs ennå
– Altfor få jævla valg i Option-menyen! Man kan mulig å endre mer i en eller annen config-fil, men sånn dritt lar jeg Linux-brukerne ha for seg selv

Safari
+ Ser best ut
+ Har alle de gode snarveitastene fra Firefox, pluss at jeg liker Shift+Cmd+pil venstre og høyre bedre enn Alt+Cmd-varianten til FF
+ Kan installere AdBlock- og «angre lukking av fane»-extensions.

– Også temmelig treg å rendre, men ikke like treig som Firefox.
– Viktigst av alt: Spillegal-forumet kræsjer browseren. Men der skal det byttes fra IPB til vBulletin, hadde DirtyWorker bare fått ræva i gir.

Så oppsummert; Safari kan ikke brukes fordi den kræsjer på websida hvor jeg bruker mest tid, Opera er herlig kjapp, men har tusen småting som irriterer vettet av meg, og Firefox gjør at jeg kaster bort masse tid på å vente på at ting skal rendre ferdig, tregt, før jeg får kontroll over programmet igjen. Så skal man velge, når man må velge mellom pest, kolera, eller HIV?

9 kommentarer til “Å bytte browser”

 1. Velger blir vel enkelt da? Velg den som har færrest bakdeler …

  I ditt tilfelle blir det overhode ikke lett i og med at de fleste skaper for store problemer.
  Nå lider ikke Firefox, hos meg, av å være direkte treg. Virker mer som et problem relatert til OS-et enn noe annet. Og, nei, dette er ikke OS X bashing, men etter å ha lest litt virker det som om det finnes pakker spesialsydd for de forskjellige CPU-ene, f.eks. G4, G5 og ikke minst Intel. Kanskje verdt et forsøk.

  Forresten Google Reader kan ikke måle seg med Newshutch etc. Er egentlig bare en dårlig kopi.

 2. Jeg tror jeg holder meg til Ildreven inntil videre, men jeg er alltid åpen for nye og bedre programmer. Tror nok Fatman har rett i at type prosessor kan ha innvirkning på hastigheten til nettmyseren. Det forekommer meg at FF er rimelig kjapp på Intel Core Duo (2), etc. Sikkert kjappere enn på en ikke-Intel-basert CPU.

  Det jeg trenger nå er iWork 07!

 3. Jeg har en del plugins i min Firefox som jeg har blitt alt for avhengig av til å kunne bytte. Bl.a. Tax Mix Plus, som gir meg uendelig kontroll over tabs, er en herlig plugin. Og med GrApple-skin blir Firefox nesten like pen som Safari.

 4. Bruker Opera selv, og er jævlig fornøyd. Speed Dial og Mouse Gestures er bare genialt. Vet du finner plugins som har Mouse Gestures til Firefox også, but still.

  Noen av minusene du har med Opera er ganske enkle å fikse. Åpne ny fane i bakgrunnen kan enkelt gjøres ved å trykke med scrollehjulet på linken. Neste/Forrige fane kan velges ved å holde inne høyre mustast og scrolle opp eller ned. BitTorrent-klienten kan disables i configen. Tror også du kan disable epost-klienten der. Så litt igjennom configen min men fant ikke løsningen på noen av de andre problemene du har.

  Config kan forøvrig redigeres i Opera ved å skrive "Opera:config" i adresselinja. Noe som er litt teit og burde egentlig integreres bedre i nettleseren.

 5. "Åpne ny fane i bakgrunnen kan enkelt gjøres ved å trykke med scrollehjulet på linken. Neste/Forrige fane kan velges ved å holde inne høyre mustast og scrolle opp eller ned."

  Jeg bruker touchpad på laptop.

  😛

 6. Bruker Opera selv, og er jævlig fornøyd. Speed Dial og Mouse Gestures er bare genialt. Vet du finner plugins som har Mouse Gestures til Firefox også, but still.

  Noen av minusene du har med Opera er ganske enkle å fikse. Åpne ny fane i bakgrunnen kan enkelt gjøres ved å trykke med scrollehjulet på linken. Neste/Forrige fane kan velges ved å holde inne høyre mustast og scrolle opp eller ned. BitTorrent-klienten kan disables i configen. Tror også du kan disable epost-klienten der. Så litt igjennom configen min men fant ikke løsningen på noen av de andre problemene du har.

  Config kan forøvrig redigeres i Opera ved å skrive "Opera:config" i adresselinja. Noe som er litt teit og burde egentlig integreres bedre i nettleseren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *