Zack Snyder’s Justice League

Jeg syntes den originale kinoversjonen var helt streit. En helt middels, døll, og harmløs superheltfilm med bredest mulig appell. Som garantert var akkurat det Warner Bros ville ha.

Det er overraskende hvor lite som gjenstår av Josstice League-cuten, det er omtrent bare scena med Superman ved det knuste monumentet som var helt lik, samt deler av ligaen sitt første oppdrag sammen nede i den sjakta. Scener som bare er eksposisjon har blitt skutt på nytt for å gjøre dem både mer punchy og fjerne Marvel-style humor, spesielt fra Batman. Den scena med Clark og Lois i kornåkeren er skutt på nytt i en faktisk åker istedenfor at det er elendig datagrafikk. Alle scenene fra Josstice League er enten forbedret eller erstattet med noe bedre. Kampene er tyngre og mer kreative uten å være uoversiktlige. Tredje akt er en ENORM forbedring, og Flash får faktisk noe å gjøre som bare han kan! Når heltene samarbeider og gjør dual og triple techs så har de faktisk fortjent det. Jeg vil tilogmed gå så langt som å si at selv om filmen er fire timer lang, så er ingen scener bortkastet! Alle bygger opp figurene på et vis. Filmen blir et slags karakterdrama, ikke bare en superheltactionfilm. Og den som kommer best utav det er Cyborg. Cyborg er en av de aller dølleste heltene til DC, men Snyder gjør det utrolige: Han gjør Cyborg til en god karakter. At WB hadde alt dette materialet med Cyborg sin forhistorie og klippa vekk omtrent alt er skandaløst. Han viser også hvor mektig Cyborg kan være hvis han vil. Du har hele den sekvensen med hun fattige dama, og så har du scena hvor han river ned et helt kvartal for å ta ut to parademons.

Men det er det Snyder skjønner, at figurer som Supes, Wondy og Aquaman ikke er vanlige folk som har fått krefter, som er Marvel sin greie—de er guder på Jorda. Og Zack behandler dem med den andakten. Unntaket såklart er The Flash, men denne versjonen viser også hvor mektige hans krefter kan være, hvor han i kinoversjonen brukte siste akt på å redde en russisk familie som bodde i området, noe hvem som helst av heltene antagelig kunne gjort. Og joda, han har slitsom humor, men dette er hvordan Barry skal være; han forteller dårlige vitser og resten av heltene ignorerer han. Det skjer i ca alle versjoner unntatt CW-serien hvor han er skrevet mye kjedeligere. De aller mest cringy vitsene er fjernet fra forrige versjon og han faller ikke lenger oppå Diana og tar henne på puppen.

En annen stor forbedring er Steppenwolf! Han er blitt en skurk med motiver, en bakhistorie og egne svakheter hvor han tidligere bare var en tegneseriefigur og CGI-blob. Han får i likhet med hvert medlem av ligaen sin egen karakterutvikling. Han er ikke der bare for å snakke om mother boxes og slåss, vi får nå se at han har havnet i unåde hos Darkseid og ønsker å ta tilbake planeten han tapte for mange år siden. I Snyder Cut er Steppenwolf erstattet med en ung Darkseid i dette flashbacket.

Var skeptisk til 4:3-ratioen, men faktum er jo at man på denne måten får se hele bildet. Nolan sine Batman-filmer var jo skutt i IMAX og i «IMAX-sekvensene» går jo filmen fra scope til widescreen på hjemmeutgivelsene. Selv da får du ikke se hele bildet slik det var skutt av regissøren og vist på IMAX-lerreter. Jeg liker egentlig dette konseptet og skulle gjerne sett fullframe-versjoner av filmer hvor det var regissøren sin intensjon.

Funfact: Før i tiden brukte de å levere fullframe «open matte»-kopier av filmer til kinoer uten stripene på toppen og bunnen, og det var kinomaskinisten sin jobb å stille bildet korrekt. Stilte de bildet feil kunne man f.eks se boom-mikrofoner i toppen av bildet.

Den ene tingen jeg savner fra Whedon-cuten er vel musikken. I den versjonen brukte de både Danny Elfman sitt gamle Batman-tema samt John Williams sitt fantastiske Superman-tema. Det nye lydsporet av Junkie XL erstatter disse med Hans Zimmer sine nyere temaer, men aller verst er at i alle delene med Wonder Woman så bruker han temaet fra hennes film, men putter noe etniske greier oppå i tillegg som er veldig enerverende. Og så har du Snyder sin tendens til å putte inn helt malplasserte låter i enkelte scener. Som i introdusjonen til Barry med bilkræsjet hvor det av en eller annen grunn spilles en popballade mens ting går i saktefilm. Hvis du vet hvem denne (i filmen ikke navngitte) dama er gir det mer mening, men likevel.

Det er og mange som klager på Zack sin evinnelige bruk av saktefilm. Men jeg vi si at dette er en tegneseriefilm. Når tegnere har noe de virkelig vil vise fram, så bruker de en helside eller en splash page. Jeg vil si at Zack sin bruk av saktefilm tilsvarer dette.

Til tross for enkelte ting, Snyderkutten leverte til de grader. Det er ca det ypperste av kappekino og jeg tror ikke vi får en bedre kappefilm i løpet av 20-tallet. Skulle gjerne kastet penger på den for å støtte men i Norge er den kun mulig å se på HBO. Det får bli på disc. 9/10

Epilog: Epilogen, som er rundt en halvtime lang, setter opp en masse greier vil aldri kommer til å få se. Grine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *