Godzilla Timeline

Fant denne på den gamle bloggen min via Archive.org, og reposter den her. Bilder kommer etterhvert.

Sagaen om Godzilla består av tre «serier»; Showa, Heisei, og Millennium, hvor Showa og Heisei er egne kontinuiteter. Da Godzilla 1985 ble laget, så de bort fra alle tidligere filmer bortsett fra Godzilla 1954. Navnene Showa og Heisei er oppkalt etter Japans keiser i de respektive periodene.

I Millennium-serien ignorerer hver film alle tidligere, bortsett fra den første, for å lage nye stand-alone-filmer uten «bagasje».

Showa

 1. Gojira (1954) aka Godzilla, King of the Monsters! (1956)
  En 50 meter høy Tyrannosaurus Rex, vekket fra dvale og mutert av amerikansk atombombetesting, angriper Tokyo. En japansk forsker som har laget et fryktelig våpen kalt The Oxygen Destroyer går med på å bruke våpenet mot Godzilla, men tar hemmeligheten bak våpenet med seg i graven. Den amerikanske versjonen klipper bort masse, og legger til nye scener med Raymond Burr som Steve Martin, en amerikansk reporter som opplever ødeleggelsene på nært hold.
 2. Gojira no gyakushu (1955) aka Godzilla Raids Again
  Angurius blir introdusert, og han og Godzilla slåss seg gjennom Osaka. Godzilla vinner, men blir enkapsulert i en isklump av det japanske militæret.
 3. Kingukongu tai Gojira (1962) aka King Kong vs. Godzilla
  Godzilla møter den gigantiske apen King Kong. I motsetning til den gamle King Kong, er denne apen på størrelse med Godzilla, og blir sterkere av elektrisitet. Første Godzilla-film i farger.
 4. Mosura tai Gojira (1964) aka Godzilla vs. Mothra
  Mothra, allerede introdusert for det japanske publikum i sin egen film, må stoppe Godzilla fra å ødelegge Tokyo (igjen).
 5. San daikaijû: Chikyu saidai no kessen (1964) aka Ghidorah, the Three-Headed Monster
  En massiv meteoritt faller til Jorden og Ghidorah, et mektig trehodet monster, kommer ut. Godzilla må samarbeide med Mothra og Rodan for å overvinne Ghidorah. Denne filmen markerer starten på Godzillas «Jordens beskytter»-fase.
 6. Kaijû daisenso (1965) aka Godzilla Vs. Monster Zero
  Romvesener fra Planet X kommer til Jorden for å «låne» Godzilla og Rodan, fordi King Ghidorah angriper planeten deres, men deres egentlige plan er å ta over Jorden ved hjelp av alle tre monstrene.
 7. Gojira-Ebira-Mosura: Nankai no daiketto (1966) aka Godzilla Versus the Sea Monster
  Et cruise går galt når skipet går på grunn på Infant Island, basen til Red Bamboo, en armé av terrorister. De sliter med et gigantisk krabbemonster kalt Ebirah, som hindrer folk fra å komme seg av øya. Godzilla er tilfeldigvis i dvale på samme øyen, og en Kenny* får ideen å vekke Godzilla for å distrahere soldatene og slåss mot Ebirah.
 8. Kaijûtô no kessen: Gojira no musuko (1967) aka Son of Godzilla
  På en tropisk øy jobber en gruppe vitenskapsmenn med værkontrolleksperimenter. Ved et uhell klarer de å gjøre to gigantiske knelere over 30 meter høye, og knelerne angriper et egg som inneholder Minilla, Godzillas sønn. Godzilla overvinner de såkalte Kamakuras, og begynner å lære opp sønnen sin.
 9. Kaijû sôshingeki (1968) aka Destroy All Monsters
  En gjeng kvinnelige romvesener, Kilaakene, har sluppet løs alle de gigantiske monstrene fra Monster Island, og bruker dem, i tillegg til sin egen King Ghidorah, til å ødelegge de største byene på Jorden. Nå må astronauten Katsuo Yemabe og mannskapet hans infiltrere Kileaak-basen for å bryte kontrollen de har over monstrene.
 10. Gojira-Minira-Gabara: Oru kaijû daishingeki (1969) aka Godzilla’s Revenge
  En liten gutt bruker fantasien sin til å dra til Monster Island for å unnslippe det virkelige liv.
 11. Gojira tai Hedorâ (1971) aka Godzilla vs. Hedora
  Fra Jordens forurensning blir et nytt monster, Hedora, skapt. Hedora suger på industripiper og levner død og slam i sin vake. Godzilla og militæret overvinner han til slutt ved å grille han i et elektrisk felt.
 12. Chikyû kogeki meirei: Gojira tai Gaigan (1972) aka Godzilla vs. Gigan
  Romvesner prøver å ta over verden ved hjelp av King Ghidorah og det nye cyborg-monsteret Gigan, som de kontrollerer fra deres hemmelige hovedkvarter inni en gigantisk Godzilla-replika i en fornøyelsespark. Kun Godzilla og Anguirus kan stoppe dem.
 13. Gojira tai Megaro (1973) aka Godzilla vs. Megalon
  Undergrunnskongedømmet Seatopia sender ut Gigan og en gigantisk bille, Megalon, for å ødelegge for overflatebeboerne. Jet Jaguar, en intelligent robot, programmerer seg selv stor(!), og henter Godzilla inn i kampen.
 14. Gojira tai Mekagojira (1974) aka Godzilla vs. Mechagodzilla
  Apelignende romvesener har tenkt til å ta over Jorden, og har bygd en bionisk versjon av Godzilla i tilfelle han skulle prøve å blande seg. Menneskene påkaller den legendariske King Caesar for å hjelpe Godzilla.
 15. Mekagojira no gyakushu (1975) aka The Terror of Mechagodzilla
  Romvesener reparerer Mechagodzilla med hjelp fra en gal vitenskapsmann, som i tillegg kontrollerer et monster kalt Titanosaurus gjennom sin cyborgdatter. Godzilla er ingen match for både Mechagodzilla og Titanosaurus, men Interpol-agenter har funnet Titanosaurus’ svakhet, og kan gi Godzilla overtaket han trenger for å redde verden!

  Heisei

 16. Gojira (1984) aka Godzilla 1985
  Godzilla kommer tilbake etter 30 år, men mange ting har endret seg. Bygningene i Tokyo er høyere enn han, og menneskene har bygd en jager kalt Super X. I den amerikanske versjonen er Raymond Burr tilbake som Steve Martin, og masse annet er endret, bl.a har amerikanerne en større rolle i filmen, og russerne er ekstra slemme.
 17. Gojira tai Biorante (1989) aka Godzilla vs. Biollante
  En ensom doktor blander Godzillas genetiske kode med genene til en rose og sin avdøde datter; resultatet blir en plante av titanske proposjoner. Godzilla våkner fra sitt vulkanske fengsel, og slåss mot den nye Super X2 før han engasjerer den raskt muterende planten i kamp.
 18. Gojira tai Kingu Gidorâ (1991) aka Godzilla vs. King Ghidorah
  Tidsreisende drar til Japan i 1992 for å hjelpe dem å bli kvitt Godzilla. Dette gjør de ved å dra tilbake i tiden og hindre at en overlevende dinosaur, Godzillasaurus, blir eksponert for atombomben tilbake i 1944. Men det viser seg at de tidsreisende har vondt i sinne, for de levnet et dyr på Bikiniatollen som etter å ha blitt eksponert blir til King Ghidorah, og som angriper Japan i 1992. Men Godzilla dukker likevel opp, kraftigere enn noensinne etter å ha blitt eksponert av sunkne atomubåter. Han overvinner Ghidorah, men Ghidorah blir reparert i mange år og sendt tilbake i tid til 1992 igjen, som Mecha-King Ghidorah!
 19. Gojira VS Mosura (1992) aka Godzilla and Mothra: The Battle for Earth
  Menneskene har skadet planeten så mye med forurensning og nedhogging av skoger, så Moder Jord slåss tilbake ved å vekke til liv det onde monsteret Battra. Cosmos-tvillingene tilbyr sin hjelp ved å sende ut Mothra for å slåss for menneskeheten, men når Godzilla også dukker opp starter en tre-veis kamp i Tokyo.
 20. Gojira VS Mekagojira (1993) aka Godzilla vs. Mechagodzilla II
  Japan sliter fortsatt med Godzilla, og ber FN om hjelp. De bygger en mekanisk Godzilla, som banker Godzilla og Rodan alene. Men når Rodan dør, overfører han livskraften sin til Godzilla, som våkner opp og ødelegger Mechagodzilla med sin nye røde termonukleære ildstråle.
 21. Gojira VS Supesugojira (1994) aka Godzilla vs. Space Godzilla
  Da Mothra stoppet en meteoritt på vei mot Jorden tok hun uvitende med seg celler fra Godzilla, pluss celler fra Biollante som fortsatt var i atmosfæren. Cellene blandet seg, gikk gjennom et sort hull, og skapte et nytt monster: Space Godzilla. Space Godzilla drar til Jorden for å konfrontere Godzilla, Godzilla Jr., og G-Forces nye robot, MOGERA.
 22. Gojira VS Desutoroia (1995) aka Godzilla vs. Destroyer
  Atomenergien i Godzilla er ute av kontroll, og engstelig for at han skal eksplodere, prøver G-Force å fryse han ned med sin nye Super X3. Men et nytt problem oppstår når en horde med nye vesener, formet fra Godzilla-celler og våpenet som beseiret den originale Godzilla, Oxygen Destroyer, angriper Tokyo. Vesenene kombinerer seg til et nytt stort monster, Destroyer, og etter en lang kamp, dør Godzilla …

  Millennium

 23. Gojira ni-sen mireniamu (1999) aka Godzilla 2000
  Godzilla har angrepet to ganger etter 1954, og i 1999 er han tilbake og ødelegger Hong Kong. Samtidig dukker det opp en gigantisk meteoritt i Japan. Godzilla skyter den i stykker med sin nye oppgraderte atomildstråle og avdekker en UFO. UFO-en tar senere av til Shinjuku, hvor den transformerer seg til monsteret Orga og angriper Godzilla.
 24. Gojira tai Megagirasu: J— shômetsu sakusen (2000) aka Godzilla Vs. Megaguirus: The G Annihilation Strategy
  Godzilla returnerer for å angripe Japan, men G-Defence har nå to nye våpen: Gryphon, en high-tech jager, og Dimension Tide, et våpen som skaper kunstige svarte hull! Etter en test av Dimension Tide dukker det opp egg i byen Shibuya. Inni eggene er det Meganurons, store insekter som lever av å suge energi fra levende vesener. Etterhvert som de blir større angriper de mennesker, og når de har fått nok energi transformeres de til Meganuras, store øyenstikker-lignende insekter. Nå sikter de seg inn på Godzilla for å stjele energien hans, så de kan vekke opp den grusomme 60-meters dronningen sin, Megaguirus. Nå starter en treveis kamp mellom Godzilla, Megaguirus, og menneskene.
 25. Gojira, Mosura, Kingu Gidorâ: Daikaijû sôkôgeki (2001) aka Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack
  Monstrenes konge, Godzilla, ondere enn noensinne, er tilbake etter nesten 50 år. Det tidligere beseirede beistet har samlet opp de hevngjerrige sjelene til de forlatt til å dø i Stillehavskrigen, og angriper Japan igjen. For å stoppe Godzilla blir Japans tre voktermonstre, Mothra, King Ghidorah, og Baragon vekket fra sine hvilesteder.
 26. Gojira tai Mekagojira (2002) aka Godzilla X Mechagodzilla
  Militæret oppdager en ny Godzilla, og setter i gang å bygge Kiryu, en gigantisk mekanisk dinosaur med den første Godzillaens bein som base. Det funker dårlig, da Godzilla-siden av Kiryu har en tendens til å ta over og gjøre Kiryu berserk.
 27. Gojira tai Mosura tai Mekagojira: Tôkyô S.O.S. (2003) aka Godzilla, Mothra, Mechagodzilla: Tokyo S.O.S.
  Uvant fra Millennium-serien, er Tokyo S.O.S. en direkte oppfølger til forrige film. Et år etter kampen mellom Godzilla og Mechagodzilla dukker Cosmos-tvillingene opp, og ber menneskene stoppe Kiryu-prosjektet og la den første Godzillas bein ligge i fred. Når den nye Godzilla igjen dukker opp i Tokyo, påkaller en Kenny* Mothra ved å forme skolepulter som symbolet hennes. Men Mothra er ingen match for Godzilla, og menneskene må sende ut Mechagodzilla en siste gang for å redde henne og seg selv.
 28. Gojira: Fainaru uôzu (2004) aka Godzilla: Final Wars
  En skikkelig battle royale-film hvor Godzilla drar Jorden rundt for å slåss mot sine gamle fiender, inkludert Tristars Zilla fra 1998. Dette sies å være Tohos siste Godzilla-film på minst 10 år.

*Kenny er navnet på hvilket som helst barn i en Godzilla-film. Kjennetegn: Gutter, smarte, veslevoksne, irriterende, ørsmå kortbukser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *